امروز قصد داریم در این مقاله به کمک متخصصین تعمیرات کامپیوتر کرج رایان به بررسی مدل های مختلف و نسل های پردازنده های کامپیوتر مخصوص کمپانی اینتل بپردازیم. یکی از مهمترین قطعات و اجزای کامپیوتر ها پردازنده ها یا همان cpu هستند که به دلیل اهمیت شان توسط متخصصین و طراحان کامپیوتر همیشه در حال بهینه سازی و تغییرات در ساختار هستند. در همین مراحل بهینه سازی بیشتر اوقات تغییراتی در ظاهر شان هم ایجاد می شود که این تغییرات باعث به وجود آمدن سوکت های مختلف می شود.
سوکت پردازنده (cpu) چیست ؟
قسمتی از مادربرد که پردازنده درون آن قرار میگیرد سوکت پردازنده گفته میشود وظیفه سوکت برقراری ارتباط بین پردازنده و مادربرد است که بیشتر جنس سوکت از پلاستیک می باشد و داخل آنها پین هایی قرار گرفته است که وظیفه اتصال با سی پی یو را به عهده دارند و از آنجایی که سی پی یو به سوکت باید محکم و متصل شوند از یک اهرم کنار سوکت استفاده می شود.
سوالی که برای بعضی از کاربران پیش میآید این است که آیا می توان سی پی یو های اینتل را روی مادربرد هایی که با سوکت amd هستند استفاده کرد یا برعکس؟
باید خدمت این کاربران گفت خیر نمی شود سی پی یو های این دو کمپانی روی سوکت های یکدیگر استفاده کرده حتی با پیشرفت تکنولوژی و تولید پردازنده با سوکت های مختلف دیگر نمیتوان گفت که مدل سی پی یو اینتل هست یا amd بلکه باید نوع سوکت آن هم دقیق مشخص شود.
از دیگر سوالات کاربران این است که سی پی یو های core i3،core i5،core i7 را میشه روی یک مادربرد استفاده کرد که باید راجع به این سوال توضیحات کاملی از مدلها و نسل های پردازنده های اینتل بدهیم تا خودتان به جواب این سوال برسید.
نسلهای مختلفی را سی پی یو های اینتل تجربه کرده که می تواند مدل های قدیمی ۴۷۸ را نام برد ولی بیشتر صحبت ما به سوکت های جدیدتر و به روز که در حال حاضر در سیستم های بیشتر کاربران استفاده می شود است.
سوکت ۷۷۵ در سال ۲۰۰۴ از طرف کمپانی اینتل معرفی شد سهم بسزایی در پیشرفت پردازندهها داشته است و سالیان سال حرف اول را در سی پی یو ها می زد تا جایی که از سری مادربردهای DDR1 و DDR2 و حتی DDR3 به سوکت 775 مجهز بوده است. این سوکت با پردازندههای تک هسته ای celeron، دوهستهای pentium و dual core و Core2 dou و همچنین پردازنده های فوق العاده قوی Core2 quad در بازار وجود دارد. به تبع به دلیل ارائه نسخه های جدید تر سی پی یو ها دیگر کمتر از سوکت ۷۷۵ استفاده میشود ولی در نظر داشته باشید که برای کارهای معمولی بسیار عالی هستند و قیمت نسبتاً مناسبی دارند.
سوکت ۱۱۵۶
نسل اول سی پی یو های core i با همین سوکتهای ۱۱۵۶ ارائه شد اما خیلی مورد استقبال قرار نگرفت و نتوانست جایگزین مناسبی برای سوکت ۷۷۵ باشد و هنوز کاربران بیشتر ترجیح میدهند از ۷۷۵ استفاده کنند زیرا برای تعمیرات کامپیوتر در کرج هم بهتر و مناسبتر هست. مادربردهایی که سوکت ۱۱۵۶ دارند در حال حاضر به ندرت پیدا می شوند.
سوکت ۱۱۵۵
این سوکت خیلی زود جایگزین ۱۱۵۶ شد و ایراداتی که آن سوکت ها مخصوصاً در سیستم خنک کاری داشتند برطرف شد. نسل دوم cpu های core i مناسب با سوکت ۱۱۵۵ طراحی شده اند و همچنین سی پی یو های celeron و pentium نیز برای کارهای معمولی تر در نظر گرفته شدند ولی با فرکانس بالا ترکه در سوکت ها و نسخه های قدیمیتر امکان آن فراهم نبود. همچنین با ارائه سوکت ۱۱۵۵ تقریباً تمامی مادربردها از رم های ddr۳ با باس ۱۶۰۰ هم پشتیبانی می کند که دیگر عامل افزایش سرعت سیستم ها است.
سوکت ۱۱۵۰
سال معرفی آن به ۲۰۱۳ برمیگردد جایی که شرکت اینتل از این نسل رونمایی کرد. از عمده تفاوت های سی پی یو ها 1150 نسبت به ۱۱۵۵ مصرف کم انرژی و تولید حرارت کمتر می باشد که در افزایش سرعت آن تاثیر چشمگیری داشته است ولی ما دربرد هایی که این سوکت ها را پشتیبانی میکنند در اسلات رم هنوز هم از رم های ddr۳ ۱۶۰۰ پشتیبانی می کنند.
سوکت ۱۱۵۱
جدیدترین و پیشرفته ترین سوکتی که برای پردازنده های شرکت اینتل تولید شده است سوکت ۱۱۵۱ است این سوکت ها از گرافیک داخلی هم برخوردار هستند که در سرعت و کیفیت آن تاثیر فوق العاده گذاشته است تا جایی که سی پی یوهای i3 از نسل 1151 نسبت به i7 های نسل ۱۱۵۵ قوی تر هستند. یک تفاوت بزرگ دیگری که در مادربرد ها با این سوکت ۱۱۵۱ ایجاد شده است استفاده از رمهای ddr۴ هست که از Bus 2400 بهره میبرند.
در حال حاضر برای نصب ویندوز به گفته تکنسینهای نصب ویندوز کرج رایان روی سیستم هایی که به سوکت ۱۱۵۱ مجهز هستند فقط می توان از ویندوز ۱۰ استفاده کرد